PROCEDURA BEZPIECZEŃSTWA NA TERENIE
SZKOŁY PODSTAWOWEJ W
DŁUGIEM
KLASY
I-III ZAJĘCIA, OPIEKUŃCZO – WYCHOWAWCZE W OKRESIE
CZASOWEGO OGRANICZONEGO FUNKCJONOWANIA
I Organizacja zajęć opiekuńczo-wychowawczych
dla klas I-III
1. Świetlica
szkolna zostanie otwarta po wprowadzeniu
wszystkich wytycznych Ministra Edukacji Narodowej, Ministra Zdrowia oraz
Głównego Inspektora Sanitarnego.
2.
Świetlica szkolna wznawia
działalność w ograniczonym zakresie od 25 maja 2020r. Szkoła organizuje zajęcia
świetlicowe dla uczniów, których rodzice zgłosili potrzebę korzystania ze
świetlicy szkolnej. Godziny pracy świetlicy wynikają z informacji zebranych od
rodziców.
3.
Zajęcia będą się odbywały od poniedziałku do piątku w godzinach od 8.00
do 13.00.
II Bezpieczeństwo dzieci w czasie zajęć opiekuńczo-wychowawczych
1
1.
Osoby dorosłe zobligowane są do dezynfekcji rąk
płynem znajdującym się przy wejściu do budynku.
2.
Liczebność grupy to 12 dzieci a w pewnych
uzasadnionych przypadkach za zgodą organu prowadzącego, można ją powiększyć o
nie więcej niż dwoje dzieci.
3.
Minimalna przestrzeń do wypoczynku , zabawy i zajęć
dla dzieci w Sali nie może być mniejsza niż 4 mkw.na jedno dziecko i każdego
opiekuna.
4.
Grupy dzieci przebywają w wyznaczonej i stałej
Sali- świetlica szkolna.
5.
Z sali usunięte są te przedmioty, sprzęty ,
zabawki, których nie można skutecznie dezynfekować. Jeżeli do zajęć
wykorzystywane będą przybory sportowe (
piłki, skakanki, obręcze itp. ) będą systematycznie dezynfekowane.
6.
Należy wietrzyć salę, w której są organizowane
zajęcia, co najmniej raz na godzinę.
7.
Dzieci mają zakaz przynoszenia do szkoły niepotrzebnych
przedmiotów i zabawek.
8.
Dzieci mogą
przebywać na świeżym powietrzu na
terenie placówki, przy zachowaniu
możliwie maksymalnej odległości.
9.
Zabronione jest organizowanie wyjść poza teren
szkoły.
10.
Korzystanie z placu zabaw będzie uzależnione od możliwości codziennego dezynfekowania sprzętu. W
przypadku braku takiej możliwości ,plac zabaw będzie oznaczony taśmą i
zabezpieczony przed wchodzeniem na jego teren.
11.
Uczniowie mogą korzystać z boiska szkolnego oraz pobytu na świeżym
powietrzu na terenie szkoły, przy zachowaniu dystansu pomiędzy nimi.
12.
Sprzęt na boisku wykorzystywany podczas zajęć powinien być regularnie
czyszczony
z użyciem detergentu lub dezynfekowany, jeżeli nie ma takiej możliwości należy zabezpieczyć go przed używaniem.
z użyciem detergentu lub dezynfekowany, jeżeli nie ma takiej możliwości należy zabezpieczyć go przed używaniem.
13.
W zajęcia opiekuńcze nie będą angażowani
pracownicy i personel powyżej 60 roku życia.
14.
W szkole wyznaczono pomieszczenie ( wyposażone
m.in. w środki ochrony osobistej i płyn dezynfekujący), w którym będzie można
odizolować osobę w przypadku stwierdzenia objawów chorobowych.
15.
W placówce nie mogą przebywać osoby z zewnątrz.
16.
W wejściu
do szkoły oraz w sekretariacie , znajduje się wykaz potrzebnych numerów
telefonów, w tym stacji sanitarno-epidemiologicznej i służb medycznych.
III
Szczególne obowiązki nauczycieli
1.
Nauczyciel wyjaśnia dzieciom, jakie zasady
obecnie obowiązują w placówce i dlaczego zostały wprowadzone.
2.
Informuje rodziców o szczególnych warunkach i
zaleceniach obowiązujących podczas zajęć. Uaktualnia formy kontaktu z rodzicami
dziecka. Informuje o kontrolnym badaniu temperatury dziecka termometrem
bezdotykowym i konieczności wyrażenia zgody na to badanie przez rodziców
dziecka.
3.
Organizuje zajęcia z zachowaniem wytycznych
dotyczących higieny i bezpieczeństwa.
4.
Wietrzy salę, w której organizowane są zajęcia,
co najmniej raz na godzinę.
5.
Jeśli istnieje uzasadnione podejrzenie, że
uczeń jest chory i może zarażać inne
dzieci nauczyciel nie przyjmuje go na zajęcia, prosi rodzica o zabranie dziecka do domu i
skontaktowanie się z lekarzem.
6.
Nauczyciel, po zauważeniu , że dziecko w trakcie
pobytu wykazuje najmniejsze objawy
choroby ( kaszel, katar itp.) natychmiast izoluje dziecko od grupy, powiadamia
dyrektora szkoły oraz niezwłocznie prosi opiekunów, aby je odebrali.
7.
Opiekun przestrzega zaleceń Ministra Zdrowia oraz
Głównego Inspektora Sanitarnego : nosi maskę zakrywającą usta, nos lub
przyłbicę, jednorazowe rękawiczki.
8.
Nauczyciele między sobą powinni zachować dystans społeczny
wynoszący minimalnie 1,5 metra a osoby przyprowadzające i odbierające dzieci
nie powinny podchodzić do osób tam przebywających, zarówno do dzieci, jak i
dorosłych bliżej niż na 2 m.
9.
Osoby trzecie powinny w placówce przebywać tylko
w uzasadnionych przypadkach przy zachowaniu wszelkich środków ostrożności-
osłona ust i nosa, rękawiczki jednorazowe, dezynfekcja rąk.
10.
Usuwa z Sali przedmioty i sprzęty, których nie
można skutecznie dezynfekować.
11.
Zwraca uwagę,
i dopilnowuje aby dzieci często i regularnie myły ręce., szczególnie
przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety i po powrocie z zajęć na świeżym
powietrzu. Przeprowadza dzieciom pokaz właściwego mycia rąk. Przypomina i daje
przykład.
12.
Regularnie przypomina uczniom , o podstawowych
zasadach higieny. Przypomina, żeby dziecko unikało dotykania oczu, nosa i ust,
często myć ręce wodą z mydłem i nie podawać ręki na powitanie.
13.
Zwraca uwagę na odpowiedni sposób zasłaniania
twarzy podczas kichania czy kasłania, pamiętając, że także powinien je
stosować, bo dziecko uczy się przez obserwację dobrego przykładu.
14.
Unika organizowania większych skupisk dzieci w
jednym pomieszczeniu.
IV Zasady bezpieczeństwa, pracownicy obsługi.
1.
Przed wejściem do budynku należy bezwzględnie
skorzystać z płynu dezynfekującego do rąk, zgodnie z instrukcją.
2.
Pracownicy oraz personel opiekujący się
dziećmi są zabezpieczeni w czasie
wykonywania swoich obowiązków: maseczki na usta i nos, rękawiczki jednorazowe a
także fartuchy z długim rękawem ( do
użycia w razie konieczności np. przeprowadzania zabiegów higienicznych u
dziecka – adekwatnie do danej sytuacji).
3.
Wszyscy pracownicy mają obowiązek przestrzegać
środków profilaktyki zdrowotnej. Do placówki nie powinni przychodzić chorzy
pracownicy.
4.
Dbają o utrzymywanie czystości ciągów
komunikacyjnych, dezynfekowania powierzchni dotykowych: poręczy, klamek,
włączników światła, uchwytów, poręczy krzeseł i powierzchni płaskich, w tym
blatów w salach i w pomieszczeniach do spożywania posiłków.
5.
Przeprowadzając dezynfekcję, dbają o ścisłe
przestrzeganie zaleceń producenta znajdujących się na opakowaniu środka do
dezynfekcji.
6.
Na bieżąco przeprowadzają dezynfekcję toalet.
7.
Dbają o uzupełnianie pojemników, dozowników z
płynami dezynfekującymi. Ważne jest ścisłe przestrzeganie czasu niezbędnego do
wywietrzenia dezynfekowanych pomieszczeń, przedmiotów, tak aby dzieci nie były
narażone na wdychanie oparów środków służących do dezynfekcji.
8.
Pracownicy do pracy muszą przychodzić zdrowi,
bez jakichkolwiek objawów wskazujących na chorobę zakaźną.
9.
W pracę z dziećmi nie są zaangażowane osoby
powyżej 60 roku życia.
10.
Dla osób
w przypadku do których jest podejrzenie objawów chorobowych , wydzielony
zostanie pomieszczenie, obszar, w którym będzie można odizolować osobę w razie
zdiagnozowania objawów chorobowych.
1
V Szczególne obowiązki rodziców
1.
Przekazanie dyrektorowi i nauczycielom istotnych
informacji o stanie zdrowia dziecka.
2.
Aby zapewnić dziecku odpowiednią opiekę podczas
pobytu w placówce rodzic przekazuje nauczycielowi, dyrektorowi szkoły istotne
informacje o stanie jego zdrowia.
3.
Jeżeli w
domu przebywa osoba na kwarantannie lub izolacji nie wolno przyprowadzać ucznia
do szkoły.
4.
Ma obowiązek zaopatrzyć swoje dziecko, w
indywidualną osłonę nosa i ust podczas drogi do i z placówki.
5.
Do szkoły przyprowadza dziecko zdrowe – bez
objawów chorobowych.
6.
Rodzic nie pozwala dziecku żeby zabierało do
szkoły niepotrzebne przedmioty
czy zabawki.
7.
Rodzice powinni regularnie przypominać dziecku o
podstawowych zasadach higieny. Podkreślać, że powinno ono unikać dotykania
oczu, nosa, ust, często myć ręce wodą z mydłem i nie podawać ręki na powitanie.
Zwracać uwagę dziecku na odpowiedni sposób zasłaniania twarzy podczas kichania
czy kasłania.
VI Organizacja
żywienia
1.
Przy organizacji żywienia w szkole obok warunków higienicznych wymaganych
przepisami prawa, odnoszących się funkcjonowania żywienia zbiorowego, dodatkowo
wprowadzić należy zasady szczególnej
ostrożności dotyczące zabezpieczenia epidemiologicznego pracowników.
2.
Szczególnie należy zwracać uwagę na utrzymanie wysokiej higieny mycia i
dezynfekcji stanowisk na stołówce, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych i sztućców.
3.
Zaleca się czyszczenie blatów stołów i poręczy krzeseł po każdym posiłku.
4.
Wielorazowe naczynia i sztućce należy myć w zmywarce z dodatkiem
detergentu, w temperaturze minimum 60 stopni C lub je wyparzać.
5.
Dostawcy cateringu powinni dostarczać posiłki w pojemnikach wraz z
jednorazowymi sztućcami.
6.
Posiłki powinny być spożywane w miejscach do tego przeznaczonych.