środa, 10 listopada 2021

EUROPEJSKI DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA

 8 listopada przypada Europejski Dzień Zdrowego Śniadania, którego celem jest zwiększenie świadomości najmłodszych w kwestii prawidłowego odżywiania, ze szczególnym uwzględnieniem śniadania; przyczynienie się do obniżania poziomu niedożywienia dzieci w Polsce. Z tej okazji nasi uczniowie z klas 1-3 przygotowywali smaczne i zdrowe przekąski. Pierwszoklasiści i trzecioklasiści przygotowywali pyszne kanapki, natomiast klasa 2 sałatkę owocową. W czasie zajęć z wychowawcami dzieci omawiały zasady zdrowego odżywiania, zwracając uwagę na to co jest dla nas zdrowe, a czego w naszej diecie powinniśmy unikać. Rozmowy z dziećmi opierały na się na piramidzie zdrowego odżywiania, dzięki której uczniowie mogli dokładnie zobaczyć co i w jakich ilościach powinny dostarczać organizmowi.