Drodzy uczniowie. W tym trudnym okresie
epidemii szczególnie musicie zadbać o swoje zdrowie. Poniżej są przedstawione
najważniejsze zasady, jak dbać o swoje zdrowie. Zapoznajcie się z nimi.
- Jedz
regularnie 5 posiłków, pamiętaj o częstym piciu wody oraz myj zęby po jedzeniu.
Najzdrowiej jest mieć posiłki w odstępach 3-4 godzinnych – ale bez
przekąsek pomiędzy nimi (warto wtedy pić wodę!). Taki rytm zapewnia
optymalny metabolizm, który sprzyja dobrej sprawności umysłowej i fizycznej.
- Jedz
różnorodne warzywa i owoce jak najczęściej i w jak największej ilości,
najlepiej w formie surowej lub minimalnie przetworzonej. Warzywa i owoce
są bogatym źródłem wielu ważnych witamin i składników mineralnych (m.in.
witaminy C), a także błonnika oraz naturalnych przeciwutleniaczy (tzw.
antyoksydantów), które neutralizują szkodliwe wolne rodniki.
- Jedz
produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste, do których zaliczamy m.in.
mąkę i pieczywo razowe, kasze, ryż brązowy, płatki zbożowe. Produkty te są
bogatym źródłem węglowodanów złożonych, zapewniających organizmowi
energię, a także witamin z grupy B, błonnika i wielu istotnych składników
mineralnych (m.in. żelaza i magnezu).
- Pij co
najmniej 3-4 szklanki mleka dziennie. Ale jeśli go nie lubisz, możesz je zastąpić
jogurtem naturalnym, kefirem i – częściowo – serem. Produkty mleczne są
najlepszym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia, który jest niezbędny do
budowy kości i zębów.
- Jedz
chude mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych oraz wybieraj tłuszcze
roślinne zamiast zwierzęcych. Produkty z tej grupy są źródłem szczególnie
ważnego w okresie wzrostu i rozwoju pełnowartościowego białka, a także
żelaza.
- Zrezygnuj
ze słodkich napojów (np. oranżad i napojów owocowych) oraz słodyczy
(zastępuj je owocami i orzechami). Jedzenie słodyczy sprzyja m.in.
powstawaniu nadwagi i otyłości, ale także próchnicy zębów. A co z sokami
owocowymi, które zawierają wyłącznie naturalnie występujące w nich cukry?
Według najnowszych zaleceń, dzieci w wieku 4-6 lat mogą spożywać ich nie
więcej niż 170 ml dziennie (około pół szklanki), a dzieci od 7 roku życia
do 230 ml, czyli co najwyżej szklankę soku owocowego dziennie.
- Nie
dosalaj potraw, nie
jedz słonych przekąsek i produktów typu fast-food. Nadmierne spożycie soli
sprzyja rozwojowi wielu chorób przewlekłych, w tym także otyłości.
- Bądź
codziennie aktywny fizycznie (co najmniej godzinę dziennie), ograniczaj
oglądanie telewizji, korzystanie z komputera i innych urządzeń
elektronicznych do 2 godzin na dobę. Regularne ćwiczenia pomagają
zwiększyć tkankę mięśniową i mineralizację kości, a jednocześnie
zmniejszają tkankę tłuszczową. Codzienna aktywność fizyczna poprawia też
sprawność umysłową oraz pomaga w uzyskaniu atrakcyjnego wyglądu.
- Wysypiaj
się, aby
twój mózg mógł wypocząć. Niedobór snu powoduje nie tylko problemy z
koncentracją, ale także zwiększa ryzyko otyłości. Dzieci od 6 do 12 lat
powinny spać co najmniej 10 godzin na dobę.
- Sprawdzaj
regularnie wysokość i masę ciała. Te proste pomiary pozwalają na wczesne wykrycie
niedowagi, nadwagi i otyłości, a także różnego rodzaju zaburzeń
rozwojowych u dzieci i młodzieży.